دولت چین از اولین دولت‌هایی است که برای رگولاتوری سفت و سخت هوش‌مصنوعی مولد وارد عمل شده است. براساس این رگولاتوری محصولات و خدمات مبتنی بر هوش‌مصنوعی قبل از انتشار در بازار باید از جهات مختلف ارزیابی شوند. از سمت دولت چین ۷ مؤسسه برای انجام این ارزیابی انتخاب شده است. رگولاتوری هوش مصنوعی در چین شامل ۲۴ دستورالعمل است. تمامی خدمات و محصولات مبتنی بر هوش‌مصنوعی باید این دستورات را اعمال کرده و رعایت کنند. هوش‌مصنوعی مولد یا Generative AI نوعی از مدل‌های هوش‌مصنوعی است که برای تولید محتوا نظیر متن و عکس مورد استفاده قرار می‌گیرد. یکی از نگرانی‌های بزرگ صاحب‌نظران نسبت به چنین مدل‌هایی تولید محتوای جعلی و دروغین است که با عنوان Deep Fake نام برده می‌شود. انسان معمولاً مستقیم با واقعیت در ارتباط نبوده بلکه با ادراک خود از واقعیت در تعامل است. به همین جهت محتوای تولید شده توسط هوش‌مصنوعی پتانسیل دستکاری باور و ادراک انسان را داشته و از این جهت خطرناک شناخته می‌شود.

نکات مهم رگولاتوری هوش‌مصنوعی در چین را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

  • تاکید به حفظ حریم شخصی کاربران، مالکیت معنوی، جلوگیری از تبعیض و انتشار اطلاعات اشتباه.
  • موظف کردن شرکت‌های چینی برای توسعه ابزارهای هوش‌مصنوعی به جای استفاده از ابزارهای خارجی.
  • ممنوع بودن استفاده از سرویس‌های هوش‌مصنوعی مولد خارجی.

تاکید بر توسعه داخلی و بومی‌سازی ابزارها و سرویس‌های هوش‌مصنوعی در چین با دو هدف مهم انجام می‌شود. اول از همه این موضوع کنترل دولت در این حوزه پرچالش را فراهم ساخته و از طرف دیگر به اهداف بلند پروازانه چین برای رهبری هوش‌مصنوعی در دنیا کمک می‌کند. چند سال پیش دولت چین از برنامه سه مرحله‌ای خود برای رهبری هوش‌مصنوعی در دنیا تا سال ۲۰۳۰ میلادی پرده برداشت. براساس این نقشه راه چین تا سال ۲۰۳۰ بازاری به ارزش ۱۵۰ میلیارد دلار در هوش‌مصنوعی ایجاد خواهد کرد که کاربردهای مختلفی را مورد هدف قرار می‌دهد. توسعه هوش‌مصنوعی در چین با غرب از نظر سیاسی متفاوت است. مدل‌های مولد هوش‌مصنوعی اجازه تولید هر گونه محتوایی را ندارند. این محتوا باید با سیاست‌های دولت توتالیتر چین همسو بوده و آن را زیر سؤال نبرد. به عنوان نمونه ماه فوریه گذشته سرویس چت‌بات چینی ChatYuan به دلیل تولید محتوا درباره جنگ روسیه و اوکراین از دسترس خارج شد. 

روز گذشته یازده شرکت چینی مجوز انتشار سرویس در حوزه هوش‌مصنوعی مولد را کسب کردند. این شرکت‌ها اولین گروهی هستند که براساس رگولاتوری دولت چین مورد ارزیابی قرار گرفته و اجازه فعالیت به صورتی عمومی را کسب کردند. در میان این شرکت‌ها اسم موتور جستجوی چینی Baidu نیز به چشم می‌خورد. Baidu بلافاصله بعد از کسب مجوز چت‌بات خود موسوم به Ernie Bot را در دسترس عموم قرار داد. انتشار خبر این مجوز با افزایش ارزش سهام شرکت‌های مرتبط در چین همراه بود. 


۱. China Wants to Regulate Its Artificial Intelligence Sector Without Crushing It

۲. China wants to be a $150 billion world leader in AI in less than 15 years

۳. China lets Baidu, others launch ChatGPT-like bots to public, tech shares jump


اگر مایل به دریافت این خبرنامه در پست‌الکترونیک خود هستید از اینجا ثبت‌نام کنید. این خبرنامه هر دو هفته به پست الکترونیک شما ارسال خواهد شد. همچنین می‌توانید با عضو شدن در کانال تلگرام این خبرنامه، در سریع‌ترین زمان در جریان مقالات جدید قرار بگیرید.