بالاخره بعد از چند ماه برنامه‌ریزی همایش ایمنی هوش‌مصنوعی در بریتانیا با حضور افراد سرشناس فنی، علمی و سیاسی برگزار شد [۱]. این همایش به مدت دو روز در ۱ و ۲ نوامبر به میزبانی دولت بریتانیا برگزار شده است. ۲۹ کشور از جمله آمریکا و چین توافق کردند طی یک همکاری بین‌المللی درباره ارزیابی خطرات این تکنولوژی همکاری داشته باشند. این همایش در مکان تاریخی Bletchley Park برگزار شد. در زمان جنگ جهانی دوم آلان تورینگ سیستم رمزنگاری نازی‌ها موسوم به انگیما را برای اولین بار در این مکان رمزگشایی کرد. از جمله افراد سرشناس حاضر در این همایش ریشی سوناک نخست وزیر بریتانیا، کاملا هریس معاون رئیس جمهور آمریکا، اورزولا فن درلاین رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، یوشوا بنجیو استاد دانشگاه و برنده جایزه تورینگ و ایلان ماسک را می‌توان نام برد [۲]. همایش بعدی به میزبانی فرانسه سال بعد برگزار خواهد شد تا از ادامه دستاوردهای ریشی سوناک نخست وزیر بریتانیا برای ایجاد تعامل بین‌المللی برای مقابله با ریسک‌های هوش‌مصنوعی اطمینان حاصل شود. ایلان ماسک که اخیراً با راه‌اندازی xAI حضور خود در عرصه هوش‌مصنوعی را اعلام کرده بود توجه زیادی را در این کنفرانس به خود جلب کرد [۳]. ماسک از طرف ریشی سوناک برای گفت‌وگوی دو نفره به دفتر نخست وزیر دعوت شد. قرار است این گفت‌وگو به صورت آنلاین از طریق X پخش شود (در زمان نوشتن این مقاله هنوز این مکالمه شروع نشده است).

ایلان ماسک در همایش ایمنی هوش‌مصنوعی بریتانیا

اهداف برگزاری این همایش از سمت دولت بریتانیا به شکل زیر تعریف شده بود [۴]:

  • رسیدن به درک مشترک درباره ریسک‌های هوش‌مصنوعی و لزوم اقدام برای آن
  • ایجاد یک روند رو به جلو برای همکاری بین‌المللی در زمینه ایمنی هوش‌مصنوعی شامل پشتیبانی از چارچوب‌های ملی و بین‌المللی در این حوزه
  • اقدامات مناسبی که هر سازمان برای افزایش ایمنی هوش مصنوعی باید انجام دهد.
  • بررسی زمینه‌های بالقوه همکاری در تحقیقات ایمنی هوش مصنوعی، از جمله ارزیابی قابلیت‌ها و توسعه استانداردهای جدید 
  • نمایش اینکه چگونه اطمینان از توسعه ایمن هوش مصنوعی آن را قادر می‌سازد تا در سطح جهانی به خوبی مورد استفاده قرار گیرد.

در حال حاضر رگولاتوری هوش‌مصنوعی در کشورهای مختلف با سیاست‌های متفاوتی پی‌گیری می‌شود. به عنوان مثال اتحادیه اروپا چند سالی‌است که تدوین قانون The AI Act را آغاز کرده است [۵]. اگرچه نسخه پیش‌نویس این قانون تصویب شده است ولی تا عملیاتی شدن آن به صورت قانون چند سالی باقی مانده است. با وجود اینکه اتحادیه اروپا به صورت جدی برای رگولاتوری هوش‌مصنوعی ورود کرده ولی انتقاد‌های زیادی را از سمت صنعت و جامعه اپن‌سورس به همراه داشته است. به عقیده بسیاری از صاحب‌نظران The AI Act با ایجاد محدودیت‌های مختلف مانع پیشرفت و بهره‌برداری از این تکنولوژی شده و اتحادیه اروپا را در این رقابت عقب خواهد انداخت [۶ و ۷]. در نقطه مقابل دولت آمریکا دست کمپانی‌های بزرگ را باز گذاشته و سعی می‌کند چنین رویکردی از سمت صنعت پایه‌ریزی شود [۸]. اخیراً بایدن در دستوری کمپانی‌های این حوزه را ملزم به ارزیابی‌های امنیتی قبل از انتشار محصول کرد. در حال حاضر آمریکا قدرت سخت‌افزاری و نرم‌افزاری هوش‌مصنوعی است و تلاش می‌کند به شکل‌های مختلفی این موقعیت را حفظ کند [۹]. چین به عنوان یکی دیگر از مدعیان این حوزه رویکرد کاملاً متفاوتی نسبت به غرب داشته و سعی می‌کند با ایجاد محدودیت و کنترل وابستگی خود به خارج را در این حوزه را کاهش داده و از طرفی ظرفیت‌های داخلی را رشد دهد. در نگاه چین نسبت به رگولاتوری هوش‌مصنوعی تعامل و گفت‌گو با صنعت و آزادی عمل برای سرمایه‌داران وجود نداشته و تنها کسب‌وکارهایی که با سیاست‌های دولت چین همخوانی داشته باشند اجازه حضور در این عرصه را خواهند داشت [۱۰].


۱. درباره سیاست‌های دولت بریتانیا در حوزه هوش‌مصنوعی اینجا را بخوانید.

۲. برای مشاهده اطلاعات مدعوین اینجا را بخوانید.

۳. درباره راه‌اندازی xAI توسط ایلان ماسک اینجا را بخوانید.

۴. وب‌سایت رسمی همایش

۵. رگولاتوری هوش‌مصنوعی در اتحادیه اروپا

۶. انتقاد کمپانی‌های تک به رگولاتوری هوش‌مصنوعی در اتحادیه اروپا

۷. اتحاد اپن‌سورس در برابر رگولاتوری هوش‌مصنوعی در اتحادیه اروپا

۸. تعهد هفت کمپانی پیشتاز هوش‌مصنوعی در کاخ سفید

۹. جنگ تراشه

۱۰. رگولاتوری هوش‌مصنوعی در چین


اگر مایل به دریافت این خبرنامه در پست‌الکترونیک خود هستید از اینجا ثبت‌نام کنید. این خبرنامه هر دو هفته به پست الکترونیک شما ارسال خواهد شد. همچنین می‌توانید با عضو شدن در کانال تلگرام این خبرنامه، در سریع‌ترین زمان در جریان مقالات جدید قرار بگیرید.