CES یکی از بزرگترین رویدادهای تکنولوژی در دنیاست که هر ساله با حضور کمپانیهای تکنولوژی و علاقهمندان آن برگزار میشود. رویداد امسال CES 2024 در لاسوگاس آمریکا در حال برگزاری است (۹ الی ۱۲ ژانویه). امسال نیز مانند سالهای گذشته نوآوریها و محصولات جدید تکنولوژی معرفی شده است. همانطور که انتظار میرود، نقش هوشمصنوعی در این رویداد نیز پررنگ بوده و محصولات جدیدی مبتنی بر آن معرفی شده است. در این مقاله تعدادی از این محصولات معرفی شده است.
با داغ شدن مسابقه مدلهای بزرگ زبانی (LLM) شاهد معرفی مدلهای کوچک زبانی (SLM) نیز هستیم. در حال حاضر LLMها از چند ده میلیارد، تا چند میلیارد و حتی چند تریلیون پارامتر دارند. هر چقدر تعداد پارامترهای یک مدل بیشتر باشد، پروسه آموزش آن زمانبر و هزینهبر شده و در نهایت خروجی آن نیز سایز زیادی خواهد داشت. اجرای مدلهای بزرگ زبانی نیازمند منابع پردازشی زیاد است. از اینرو، برای فراهم کردن قابلیتهای مدلهای زبانی برای پلتفرمهای مختلف شاهد توسعه و معرفی مدلهای کوچک زبانی یا SLMها هستیم. کاهش سایز مدل زبانی و در عین حال افزایش کیفیت آن از ترندهای موجود در حوزه هوشمصنوعی مولد است. مدل Phi یکی از این SLMها بوده که توسط مایکروسافت منتشر شده است. نسخه Phi2 که به تازگی منتشر شده در مقایسه با نمونههای مشابه نتایج درخور توجهی داشته است.
بالاخره بعد از مدتها انتظار گوگل قدرتمندترین مدل هوشمصنوعی خود به نام Gemini (با تلفظ جمینای) را منتشر کرد. این مدل توانایی درک دیتا به شکلهای مختلف متن، کد، تصویر، ویدئو و صوت را دارد. از این رو اصطلاحاً یک multimodal (مولتی مدال) نامیده میشود. نسخه 1.0 مدل Gemini در سه سایز مختلف بهینه شده است: نسخه Nano برای گوشیهای هوشمند، نسخه Pro برای اجرای گسترهای از تسکهای مختلف و نسخه Ultra برای اجرای تسکهای بسیار پیچیده. بنابر گزارش فنی منتشر شده، نسخه Gemini Ultra در ۳۰ مورد از ۳۲ بنچمارک معتبر از مدل GPT-4 بهتر عمل کرده است. Gemini با استفاده از پلتفرم TPU گوگل از ابتدا به صورت مولتی مدال با توانایی درک انواع دیتا توسعه شده است. در حال حاضر از نسخه Pro در چتبات بارد استفاده شده و قرار است به زودی در مجموعهای از محصولات گوگل نیز مورد بهرهبرداری قرار بگیرد. نسخه Nano نیز در گوشی پرچمدار پیکسل ۸ به صورت آفلاین مورد استفاده قرار میگیرد و قرار است ابتدای سال بعد نسخه Ultra با معرفی Bard Advanced در اختیار علاقهمندان قرار بگیرد.
سم آلتمن مدیرعامل OpenAI توسط هیئت مدیره این شرکت به صورت غیرمنتظره اخراج شد! این خبر با واکنشهای بسیار زیادی در پلتفرم X همراه بود. پس از گذشت چند روز از این ماجرا سم آلتمن به مایکروسافت ملحق شد و مدیر عامل جدیدی برای مدیریت OpenAI معرفی شد! اما به نظر میرسد ماجرا هنوز تمام نشده و کارمندان این شرکت با انتشار نامهای خواستار بازگشت سم آلتمن و گرگ بروکمن هستند...
بالاخره کنفرانس OpenAI Dev Day در ۶ نوامبر با حضور ۹۰۰ نفر در سانفرانسیسکو برگزار شد. همانطور که انتظار میرفت، OpenAI در این کنفرانس محصولات و بروزرسانیهای جدید خود را معرفی کرد. طبق گفته سم آلتمن مدیرعامل و موسس OpenAI بعد از حدود یکسال از معرفی ChatGPT این سرویس به ۱۰۰ میلیون کاربر هفتگی رسیده و بیش از دو میلیون توسعه دهنده در حال استفاده از APIهای این کمپانی برای تولید سرویسها و اپلیکیشنهای خود هستند. ساتیا نادلا مدیرعامل مایکروسافت نیز به صورت غیرمنتظره در این کنفرانس حضور پیدا کرد. مدل بهبودیافته GPT-4 با نام GPT-4 Turbo، قابلیت کاستومایز کردن ChatGPT و امکان فروش آن و همچنین Assistants API از جمله محصولات درخور توجهی است که در این کنفرانس معرفی شد. همچنین سم آلتمن در این کنفرانس با معرفی Copyright Shield از کاربران OpenAI در برابر دعاوی حقوقی نقض کپیرایت حمایت کرد.
بالاخره بعد از چند ماه برنامهریزی همایش ایمنی هوشمصنوعی در بریتانیا با حضور افراد سرشناس فنی، علمی و سیاسی برگزار شد. این همایش به مدت دو روز در ۱ و ۲ نوامبر به میزبانی دولت بریتانیا برگزار شده است. ۲۹ کشور از جمله آمریکا و چین توافق کردند طی یک همکاری بینالمللی درباره ارزیابی خطرات این تکنولوژی همکاری داشته باشند.
به بهانه محدودیتهای جدید دولت آمریکا در صادرات تراشه به چین در این مقاله به رقابت بین این دو کشور در تولید تراشههای کامپیوتری میپردازیم. محدودیتهایی که طی سالهای اخیر توسط آمریکا در صادرات تراشه وضع شده و رقابت کشورها علیالخصوص چین و آمریکا در این حوزه با عنوان جنگ تراشه یا Chip War شناخته میشود. این موضوع طی سالهای اخیر توسط کارشناسان مختلف مورد بررسی قرار گرفته و حتی در کتابی با عنوان Chip War: The Fight for the World's Most Critical Technology توسط Chris Miller به طور مفصل به آن پرداخته شده است. در این محدودیتهای جدید، صادرات تمامی تراشههای مناسب برای هوشمصنوعی به چین نیز ممنوع شده است. برای جلوگیری از واسطهگری سایر کشورها، صادرات این تراشهها به برخی از کشورها از جمله کشورهای خاورمیانه نیز باید با مجوز مربوطه از سمت دولت آمریکا انجام شود. ثبت سفارش برای تراشههای قدرتمند بازی و تلفنهمراه نیز باید به وزارت بازرگانی آمریکا اطلاع داده شود.
شرکت DeepMind با همکاری ۳۳ آزمایشگاه تحقیقاتی بزرگترین دیتاست حوزه رباتیک را منتشر کرد. این دیتاست Open X-Embodiment نام داشته و شامل بیش از ۵۰۰ مهارت برای آموزش ربات است. این دیتاست با فراهم کردن تنوع بالا در انواع تسکهای رباتیک به حل چالش Generalization مدلهای رباتیک کمک بسزایی میکند.
سلام من پویا هستم. توسعهدهنده نرمافزار و علاقهمند به دنیای تکنولوژی. اگر شما هم فکر میکنید هوشمصنوعی زندگی بشرو در سالهای پیشرو متحول میکنه تو این خبرنامه با من همراه باشید. ضمنا برای اینکه سریعتر در جریان مقالات جدید قرار بگیرید ایمیل خودتون رو تو خبرنامه عضو کنید یا اینکه از اینجا عضو کانال تلگرامم بشید. ممنونم.